Biadix 1.0: Knoppix GNU/Linux en català

Compartiu


04/12/2003 Antoni Mirabete i Jordi Mas

Antoni Mirabete i Eugeni Alonso, dos professors del SIT de l’Institut d’Educació Secundària Miquel Biada, han creat una distribució de GNU/Linux basada en Knoppix totalment en català que es pot arrancar des d’un CD-ROM sense necessitat de fer cap instal·lació. Una oportunitat perfecta per endinsar-se en el món de Linux d’una forma senzilla.

Els inicis

Fa més de sis anys que al SIT de l’Institut d’Educació Secundària Miquel Biada treballen amb Linux. Inicialment només en els servidors i des de fa tres anys amb l’engegada remota del Linux, que es tracta d’engegar els clients sense disc dur des dels servidors de Linux. De fet aquest és el projecte més important ja que són tres anys de desenvolupament per aconseguir el que anomenen Elixir (Engega el Linux de Xarxa).

L’èxit del Linux entre els seus alumnes i professors va fer que cada cop els hi demanèssin més còpies de Linux, fins que se’ls va ocòrrer de regalar còpies traduïdes i personalitzades al català del Knoppix, una distribució de GNU/Linux basada en Debian i que s’arranca des d’un CD-ROM i no requereix instal·lació prèvia.

La Biadix ha estat adaptada al català per Antoni Mirabete i Eugeni Alonso, que han traduït tot el procés d’arrancada, i inclou el KDE, l’OpenOffice, el Mozilla i altres aplicacions completament en català.

On aconseguir la Biadix?

La Biadix es pot aconseguir gratuïtament des de la Xarxa. Cal baixar d’Internet la imatge ISO del CD-ROM. Aquesta imatge ISO és una còpia exacta del contingut des CD-ROM que distribueix l’Institut Miquel Biada. El seu pes és d’uns 600Mb.

Aquests fitxer es poden trobar als URL següents:

Creació del CD-ROM

Un cop baixada la imatge del CD-ROM, cal crear el CD-ROM amb el fitxer que heu descarregat. A continuació detallem la creació d’aquesta imatge des de diferents programes Windows i GNU/Linux.

Amb l’Easy CD-ROM Creator per a Windows

L’Easy CD-ROM Creator és un programa que ve de sèrie amb moltes gravadores de CD-ROM. Per tal de crear les imatges ISO cal seguir el procediment següent:

– Obriu l’Easy CD Creator.
– Aneu a “File”.
– Seleccioneu l’opció “Create CD from disc image”.
– Assegureu-vos que teniu l’opció “ISO image files” escollida on diu “Files of type:”
– Seleccioneu el fitxer ISO.
– Comenceu el procés de creació de la imatge.

Creació dels CD-ROM amb el Nero Burning Rom per a Windows

El Nero és un programa molt popular per a la creació de CD-ROM. Per tal de crear la imatge ISO heu de seguir el procés següent:

– Obriu el Nero.
– Tanqueu l’assistent si és que s’ha obert automàticament
– Aneu al menú “File” i seleccioneu “Burn Image…”
– Seleccioneu el fitxer ISO
– Comenceu el procés de creació de la imatge del CD-ROM prement “Write”

Creació des de GNU/Linux

Des de GNU/Linux es pot crear una imatge ISO utilitzant el programa K3b i escollint la opció ‘Burn CD ISO image’ de l’opció CD del menú ‘Eines’.

Usant Biadix

Un cop hem creat la imatge ISO del CD-ROM simplemente hem d’arrancar el nostre PC amb el CD-ROM de Boadix a la unitat de CD-ROM. Potser necessari que revisem si tenim activat l’inici des de CD-ROM a les nostres BIOS.

Captura de pantalla de la Biadix
Captura de pantalla de la Biadix

Alguns problemes tècnics comuns

A continuació comentem alguns problemes tècnics comuns i les seves solucions:

  • En cas de que tingueu un monitor antic cal escriure, tot just quan Biadix arranca, a la línea de comandes l’ordre biadix xvrefresh=60 (per fer el signe = cal prèmer la tecla obrir admiració). Aquesta ordre estableix un rati de refresc que és addient per monitor antics.
  • En cas que tingueu una tarja de vídeo antiga, podeu usar l’ordre “biadix screen=800×600” per especificar una resolució més baixa.

Conclusió

La Biadix és una gran oportunitat per a tots aquells que voleu provar el GNU/Linux sense efectuar cap canvi en la seva configuració i una gran eina per usar de forma senzilla GNU/Linux en ordinadors personals.

Enllaços

Aquest document és (c) 2003 Antoni Mirabete i Jordi Mas. Es permet el seu ús i distribució en qualsevol mitjà sempre que no sigui modificat i s’inclogui aquesta nota.


Comentaris