Article: «Un recorregut per les extensions en català dels programes Mozilla»

Compartiu


Toni Hermoso Pulido

Els programes del projecte Mozilla es caracteritzen, entre altres motius, per la gran quantitat de característiques atractives que ofereixen als usuaris per a poder gaudir d’Internet amb tota la seva intensitat. No obstant, aquells usuaris més experts, curiosos o amb interessos especials, poden voler algunes característiques o paràmetres de personalització que normalment els programes no inclouen per defecte. La resposta a aquestes necessitats poden ser les extensions.

Una extensió és aquell programari, sovint de mida modesta, que s’instal·la a sobre d’unes aplicacions per a oferir noves possibilitats o capacitat de configuració. Les extensions s’han fet molt populars d’ençà de l’arribada del navegador Firefox, amb el que gràcies a aquestes, es multipliquen les seves possibilitats. Alguns d’aquests extres els podíem ja trobar al conjunt d’aplicacions del clàssic Mozilla; però en altres casos, s’ha contribuït amb novetats molt suggerents.

No només tenim extensions per al Firefox, sinó també per al Mozilla o el Thunderbird. Aquest èxit i diversitat és perquè, per a la creació d’aquestes mini-aplicacions, s’utilitza tecnologia molt coneguda i fiable basada en els mateixos estàndards de la xarxa (XUL, CSS, Javascript, etc.); i també gràcies al compromís general de la comunitat d’usuaris i desenvolupadors amb els principis i hàbits del programari lliure.

Per motius de seguretat, no cal oblidar que preferiblement les extensions han d’instal·lar-se des de llocs de confiança com ara
Mozilla.org o Softcatalà. Per sort, els programes Mozilla, especialment el Firefox, incorporen per defecte mesures per a evitar molts dels abusos que podrien fer-se sense coneixement de l’usuari per part de possibles atacants externs.

A continuació presentem un recull d’algunes de les extensions traduïdes al català que podeu trobar a la pàgina de traducció del projecte Mozilla. En algunes ocasions, les hem citat amb la sortida de les noves versions dels programes principals.

Per a millorar la qualitat de la navegació, en destaquem unes quantes. Per exemple, Sage, una extensió que ofereix una alternativa al sistema d’adreces d’interès actives del Firefox per a gestionar els canals RSS. D’aquesta manera, podem seguir fàcilment els titulars dels nostres blocs i llocs de notícies preferits. Gràcies a l’opció d’exportació, és possible compartir la llista de canals subscrits amb altres usuaris.

Spellbound aporta al Firefox el motor de correcció que utilitza la missatgeria del Mozilla i així revisar l’ortografia dels texts que podem enviar des dels formularis o quadres de text. És un bon costum fer servir aquesta utilitat per a millorar el nostre redactat. Els altres participants als fòrums on hi freqüentem ho agrairan.

Per a fer-nos la vida més fàcil amb els texts a la xarxa, també tenim BBCode, que ens serveix per a afegir sense esforços els marcadors d’estil adequats als nostres escrits.

IE View, que només funciona a sistemes operatius Windows, afegeix
l’opció de poder visualitzar la pàgina on estem actualment o obrir un enllaç amb l’Internet Explorer. Aquesta és una eina excel·lent per ajudar a detectar les mancances de disseny i menyspreu als estàndards oberts d’aquelles pàgines que no es puguin consultar utilitzant el nostre navegador preferit.

En aquest mateix grup d’extensions tenim MozCC, una senzilla extensió que ajuda al navegant a identificar gràficament, a l’extrem dret de la barra d’estat, aquells continguts del web que estiguin llicenciats sota algunes de les llicències Creative Commons.

Per altra banda, per a potenciar la missatgeria tenim l’Enigmail, una extensió per al Mozilla i el Thunderbird, que ofereix aquelles possibilitats de privadesa personal del programa GnuPG que poden demanar els usuaris interessats en una correspondència més segura.

Per a facilitar el desenvolupament web, tenim eines com ara l’extensió WebDeveloper, que posa a primera mà algunes de les opcions més comunes de la creació web; com ara l’edició de CSS, el control de les galetes o la inspecció de codi font.

Extensions com ara el Minimizetotray o el TailleTextPlus afegeixen als programes Mozilla característiques que podrien ja venir per defecte o com a opció a les preferències, i que segurament podrien incorporar-se en un futur. En el primer cas, fer que les finestres dels programes es minimitzin a la safata del sistema. I en el segon, unes icones que poden afegir-se a les barres d’eines per a augmentar o reduir la mida del text de la pàgina amb un clic.

Finalment, cal destacar altres extensions com ara el Calendar, el Chatzilla o el MozImage, que proporcionen funcionalitats molt diferents a les que podríem associar als programes base on s’instal·len.

El Calendar és una agenda i gestor de calendaris que ens permet organitzar les nostres cites i compromisos. El Chatzilla és una
aplicació d’IRC amb la que podrem mantenir xerrades a diverses sales des d’una interfície amigable i segura. I el MozImage és una compacta utilitat per a visualitzar les imatges del nostre ordinador movent-nos a través de carpetes i fitxers.

Les dues primeres, de fet, ja hi són incloses a les versions binàries en català del Mozilla, però han d’instal·lar-se al Firefox o al Thunderbird si en volem gaudir-ne.

Hi ha moltes més extensions a la xarxa que encara no tenen traducció a la nostra llengua, si hi esteu interessats, podeu subscriure-us a la llista del Navegador de Softcatalà i col·laborar per catalanitzar-ne’n més amb l’ajuda d’aquestes instruccions.


Comentaris