Avui al migdia els membres de l’associació Softcatalà han estat convocats al Palau de la Generalitat de Barcelona per rebre el Premi Nacional d’Internet 2004. El 14 d’octubre el jurat dels premis nacionals de radiodifusió, televisió, internet i telecomunicacions va decidir atorgar el premi en la categoria d’internet a Softcatalà “pel compromís amb la llengua catalana, en l’àmbit de la informàtica, les noves tecnologies i internet”. Pel jurat, el col·lectiu de traductors voluntaris de programari lliure, “aglutina dos elements bàsics per a la vertebració del país: la defensa de la llengua i la seva normalització, en el marc de la societat de la informació”.
Avui en Vicent Partal ha publicat una reflexió sobre el paper de Softcatalà en la normalització i com a referent moral als territoris de parla catalana.
Discurs d’acceptació
En els darrers vint-i-cinc anys, la nostra llengua ha anat recuperant l’ús normal en els mitjans de comunicació: ràdio, televisió, premsa; i també en la cultura: el teatre, els llibres, etc. Avui, però, la guerra per la rellevància de la nostra llengua es lliura també en altres fronts: en els programes d’ordinador que usem cada dia a la feina, a casa i a les escoles; en la Internet; en els telèfons mòbils amb què intercanviem missatges; en les videoconsoles amb què juguen els nostres fills; etc. Les noves tecnologies estan canviant la cultura de la nostra societat i el català no en pot quedar al marge. Els membres de Softcatalà ens sentim honorats i agraïm al Govern de la Generalitat de Catalunya aquest premi que avui se’ns dona, i volem que sigui un reconeixement i un homenatge a les desenes de persones que al llarg de més de set anys han cedit desinteressadament el seu temps, el seu talent i la seva il·lusió a Softcatalà. Moltes gràcies a tots.
Fotografies de l’acte
El diploma del premi |
Fonts: Vilaweb i Softcatalà