El 5 de maig el Coreper (Comitè de representants permanents) del Consell de Ministres de la UE va decidir que s’aprovaria la legalització de patents de programari per assentiment en la reunió de dilluns 17 de maig, ignorant les esmenes significatives del Parlament Europeu del setembre passat i els acords internacionals sobre drets d’autor.
Això va provocar reaccions en molts punts d’Europa (València i Madrid), per avisar als ministres corresponents que els diplomàtics i representants de les oficines de patents podien estar precipitant una decisió perjudicial per a la societat de la
informació, les PIME, el progrés de la informàtica, la competitivitat de l’economia europea i el programari lliure i beneficiosa només per a certes multinacionals, certs especialistes en patents i oficines de patents. Dilluns vinent (17 de maig) hi ha una manifestació convocada a Brussel·les convocada per una eurodiputada socialista belga, Olga Zrihen.
Alguns ministres, com ara l’italià Lucio Stanza (d’Innovació i Tecnologia), o l’alemany Hucko (de Justícia), Ibarra, el president d’Extremadura o el conseller Valencià d’Educació (Pons) ho han entès i s’hi han pronunciat en contra. També s’hi han pronunciat eurodiputats i càrrecs del PSOE i Izquierda Unida. També s’hi han oposat la Universitat Politècnica de Catalunya i l’Institut de Biotecnologia i Biomedicina (altres centres com la Universitat Jaume I o l’Institut d’Investigació en Intel·ligència Artificial ja s’havien expressat en el mateix sentit, com molts altres).
De moment la mobilització ja ha aconseguit un canvi d’agenda i per
comptes d’aprovar-se sense debat, es discutirà en la sessió de dimarts, 18 de maig. La posició dels diferents països no estan del tot clares, però tenim esperances que hi hagi dubtes o oposició entre Alemanya, Bèlgica, Itàlia, Eslovènia i possiblement altres. No queda clar quina serà la posició final ni si les reserves que es puguin plantejar canviaran prou el text com per evitar realment les patents de programari i satisfer el Parlament Europeu, però ja és una millora.
Malgrat que el Consell ha reiterat la seva negativa a lliurar els documents sobre el dossier, el debat de dimarts al Consell de ministres de la Unió Europea serà públic i es retransmetrà en una altra sala per circuit tancat de TV. Veurem doncs, si l’oposició a les patents de programari es queda en paraules o s’aprova el text del Parlament europeu que conté esmenes que limiten realment les patents per tal que no afectin el programari (i d’altres de menys afortunades també, perquè va ser un compromís complicat entre moltes sensibilitats diferents). Sembla ser que el programa de ràdio “Hoy por hoy” de la Cadena SER retransmetrà el Consell des de Brussel·les (però pel que diuen ho faran dilluns i la votació és dimarts).
CALIU Campanya contra les patents de programari