El diàleg dels canals és la principal interfície per a editar, modificar i administrar els canals. Els canals tenen un doble ús. És per això que el diàleg es divideix en dues parts: la primera part és per als canals de color, i la segona és per les màscares de selecció.
Els Canals de color s'apliquen a la imatge i no a una capa especifica. Bàsicament, hi ha tres colors primaris necessaris per a representar tot l'espectre de colors naturals. Com en els altres programes, el GIMP utilitza el vermell, el verd i el blau com a colors primaris. Els primers canals primaris mostren els valors Vermell, Verd i Blau de cada píxel de la imatge. Prop del nom del canal hi ha una miniatura que mostra una representació en escala de grisos de cada canal, en les quals el blanc és el 100% i el negre és el 0% del color primari. Alternativament, si la imatge no és en color, sinó que està en escala de grisos; només hi haurà un canal primari, anomenat Gris. Per a una imatge indexada amb un nombre fix de colors coneguts, també hi haurà un sol canal primari, anomenat Indexat. També hi haurà un canal opcional anomenat Alfa. Aquest canal representa els valors de transparència de cada píxel de la imatge, consulteu Canal alfa. Davant d'aquest canal hi ha una miniatura que mostra una representació a escala de grisos de la transparència, en la qual el blanc és opac i visible, i el negre és transparent i invisible. Si feu una imatge sense transparència, el canal alfa no hi serà, però s'hi pot afegir des del menú diàleg de les capes. A més, si teniu més d'una capa en la imatge, el GIMP crea automàticament un canal alfa.
![]() |
Nota |
---|---|
El GIMP no suporta els models de color CMYK i YUV. |
Figura 15.10. Representació d'una imatge amb canals
Canal vermell
Canal verd
Canal blau
Canal alfa
Tots els canals
La imatge de la dreta està composta per tres canals de color (vermell, verd i blau) i un canal alfa per a la transparència. En la imatge de la dreta, la transparència es mostra com un escaquer. En el canal de color, el blanc és sempre blanc perquè tots els colors hi són, i el negre és negre. El barret vermell és visible al canal vermell però invisible en els altres dos canals. Passa el mateix per al verd i el blau pur, que apareixen respectivament en el canal verd i el canal blau i estan absents en els altres.
El diàleg de «Canals» és un diàleg acoblable; mireu Secció 2.3, «Diàlegs i acobladors» per a obtenir més informació.
Podeu accedir-hi:
des del menú de la imatge:
→ →des del menú de la pestanya en qualsevol diàleg acoblable fent clic a i seleccionant → .
En el menú finestres separades que només existeix si almenys un diàleg roman obert. En aquest cas, podeu obrir el diàleg «Canals» des del menú de la imatge: → .
, hi ha una llista deEls canals principals són els canals de color i el canal alfa opcional. Estan sempre organitzats en el mateix ordre, i no es poden esborrar. Les màscares de selecció apareixen a sota, i es mostren com una llista en el diàleg. Cada canal apareix a la llista amb els seus atributs, una miniatura i el nom. Un clic dret en una entrada de la llista d'un canal obre el menú contextual del canal.
Cada canal apareix a la llista amb els seus atributs, molt similars als atributs de les capes:
Per defecte, cada canal i cada color són visibles. S'indica amb una icona d'un «ull obert». Fent clic sobre el símbol de l'ull (o l'espai si el canal no és visible) canviarà la visibilitat del canal.
Els canals que representen les màscares de selecció (els nous canals a la part inferior de la llista de canals) es poden agrupar mitjançant el botó amb el símbol d'una «cadena». Llavors, aquests canals es veuran afectats de la mateixa manera per les operacions aplicades a un d'ells.
Els canals de colors primaris (per defecte en la part superior de la llista de canals) també es poden agrupar. Per defecte, se seleccionen tots els canals de color i el canal alfa, es ressalten les entrades en la llista. Les operacions es realitzaran en tots els canals. En fer clic en un d'aquests canals, es desactiva. Operacions com to-saturació a una capa, s'aplicaran només als canals seleccionats («agrupats»). Fent clic de nou sobre l'entrada de la llista, s'activarà el canal.
Una miniatura mostra l'efecte del canal. En una màscara de selecció, aquesta previsualització es pot engrandir mantenint el clic a sobre.
El nom del canal ha de ser únic en la imatge. Feu doble clic al nom i us permetrà editar-ho. Els noms dels canals primaris (vermell, verd, blau, alfa) no es poden canviar.
![]() |
Atenció |
---|---|
Els canals actius apareixen ressaltats (en general) en blau en el diàleg. Si feu clic sobre un canal de la llista, es pot (des)activar. La desactivació d'un canal vermell, verd o blau té greus conseqüències. Per exemple, si desactiveu el canal blau, tots els píxels que s'afegeixin a la imatge des d'ara no tindran component blau, i per tant un píxel blanc tindrà el groc com a color complementari. |
Sota la llista de canals hi ha un conjunt de botons que us permeten realitzar algunes operacions bàsiques en la llista de canals.
Només disponible per a les màscares de selecció. Es pot canviar el Nom del canal. Els altres dos paràmetres afecten la visibilitat del canal en la finestra de la imatge; controlen l'Opacitat i el color utilitzat per la màscara en la finestra de la imatge. Un clic sobre el botó del color mostra els colors del GIMP i llavors podeu canviar la màscara.
Podeu crear un canal nou. El diàleg mostrat permet ajustar l'Opacitat i el color de la màscara utilitzat en la imatge per representar la selecció. (Si utilitzeu el botó en el menú del canal, es pot crear un canal nou amb les opcions utilitzades prèviament prement la tecla Maj). Aquest canal nou és una màscara del canal (una Màscara de selecció) aplicada sobre la imatge. Consulteu màscara de selecció.
Només disponible per a les màscares de selecció: es pot pujar el canal fins a un nivell dins la llista. Premeu Maj per pujar el canal a dalt de la llista.
Es pot baixar el canal un nivell en la llista. Pressioneu la tecla Maj per a moure al canal a baix de la llista.
Permet crear una còpia del canal actiu. El nom del nou canal s'obté afegint un sufix amb un nombre.
![]() |
Suggeriment |
---|---|
També podeu duplicar un canal de color o el canal alfa. És una forma senzilla de tenir una còpia per a utilitzar-la més endavant com la selecció d'una imatge. |
Transforma el canal en selecció. Per defecte, la selecció derivada del canal reemplaça qualsevol selecció activa anterior. Podeu canviar-ho pressionant les tecles de control.
Maj: la selecció que es deriva d'un canal s'afegeix a la selecció activa prèvia. La selecció resultant és la fusió d'ambdues.
Ctrl: la selecció resultant és la resta de la selecció derivada d'un canal de la selecció activa prèvia.
Maj+Ctrl: la selecció resultant és la intersecció de la selecció derivada d'un canal amb la selecció activa prèvia. Només queden les parts comunes.
Només disponible per a les màscares de selecció: aquí es pot eliminar el canal actiu.
Podeu obtenir el menú contextual del canal fent clic dret en la miniatura del canal. Aquest menú ofereix les mateixes operacions sobre els canals que els ja disponibles a través dels botons del diàleg. L'única diferència es refereix a les operacions de transformació en la selecció, cadascuna d'elles té la seva entrada al menú.
Consulteu la Gestió de canals.
La selecció que s'obté d'un canal reemplaça qualsevol selecció prèvia activa.
La selecció que prové del canal s'afegeix a la selecció prèvia activa. La selecció resultant és la fusió d'ambdues.
La selecció final és la resta de la selecció derivada d'un canal de la selecció prèvia activa.
La selecció resultant és la intersecció de la selecció derivada del canal amb la selecció prèvia activa. Només queden les parts comunes.
Els canals es poden utilitzar per a desar i restaurar les seleccions. En el diàleg de canals podeu veure una miniatura que representa la selecció. Les màscares de selecció són una manera gràfica de construir seleccions en un canal a escala de grisos on els píxels blancs se seleccionen i els píxels negres no se seleccionen. Per tant, els píxels grisos se seleccionen parcialment. Podeu considerar-los com un difuminat de la selecció, una transició suau entre seleccionat i no seleccionat. És important evitar l'efecte pixelat quan ompliu una selecció o quan s'esborra el contingut després d'aïllar un subjecte del seu fons.
Hi ha diverses maneres d'iniciar una màscara de selecció.
Des del menú de la finestra de la imatge
→ si hi ha una selecció activa.En la finestra de la imatge el botó inferior esquerre crea una Màscara ràpida; el contingut s'inicialitzarà amb la selecció activa.
Des del diàleg de canals, quan feu clic al Nou canal o des del menú contextual. Una vegada creada la màscara de selecció apareix en el diàleg de canals amb el nom «Còpia de màscara de selecció», seguit d'un número. Podeu canviar aquest nom des del menú contextual que s'obté fent clic dret sobre el canal.
Una vegada que el canal s'ha inicialitzat, activat (ressaltat en blau), visible (la icona ull en el diàleg) i es mostra tal com desitgeu (atributs de color i opacitat), es pot començar a treballar amb totes les eines de pintura. Els colors utilitzats són importants. Si pinteu amb algun color diferent de blanc, gris o negre, el valor del color (lluminositat) s'utilitzarà per a definir un gris (mitjà, clar o fosc). Quan la màscara estigui pintada, podeu transformar-la en selecció fent clic al botó
(Canal a la selecció) o des del menú contextual.
També podeu treballar les màscares de selecció amb altres eines, no només amb les eines de pintar. Per exemple, podeu utilitzar les eines de selecció per omplir zones amb degradats o amb patrons. Afegint diverses màscares de selecció a la llista podeu compondre fàcilment seleccions molt complexes. Es pot dir que una màscara de selecció és a una selecció el que una capa és a una imatge.
![]() |
Atenció |
---|---|
Una vegada que la màscara de selecció està activada, es treballa sobre la màscara i no sobre la imatge. Per a tornar a treballar en la imatge, heu de desactivar totes les màscares de selecció. Tampoc no oblideu ocultar les màscares desactivant la icona ull. Comproveu que tots els canals RGB i alfa estiguin activats i visibles en la imatge. |
Una Màscara ràpida és una Màscara de selecció pensada per a ser utilitzada temporalment per pintar una selecció. Temporalment significa que s'eliminarà de la llista del canal després d'haver estat convertida en selecció, a diferència de la màscara de selecció normal. Les eines de selecció de vegades mostren els seus límits quan s'han d'utilitzar per fer seleccions complicades, de manera progressiva. En aquest cas, la màscara ràpida pot donar molt bons resultats.
La Màscara ràpida es pot activar de diverses maneres:
Des del menú de la imatge:
→ .Fent clic al botó de la part inferior esquerra, es veu en vermell en la captura de pantalla.
Utilitzant la drecera Maj+Q.
Per a iniciar una Màscara ràpida, feu clic al botó de la part inferior esquerra en la finestra de la imatge. Si s'activa una selecció en la vostra imatge, el seu contingut apareixerà sense canvis mentre que la vora es cobrirà amb un color vermell translúcid. Un altre clic al botó de la part inferior esquerra desactivarà la màscara ràpida.
Des del diàleg dels canals podeu fer doble clic en el nom o la miniatura per a editar els atributs de la Màscara ràpida. Llavors podeu canviar l'Opacitat i el seu color d'emplenat. En qualsevol moment podeu amagar la màscara fent clic a la icona ull davant de la Màscara ràpida.
La màscara es codifica en escala de grisos, així heu d'utilitzar el blanc o el gris per a reduir l'àrea limitada per la màscara i el negre per incrementar-la. Les zones pintades de gris seran de transició per a la selecció, zones difuses. Quan la màscara estigui a punt, feu clic de nou al botó de la part inferior esquerra en la finestra de la imatge, i la màscara ràpida serà retirada de la llista del canal i es convertirà en una selecció.
El propòsit de la màscara ràpida és pintar una selecció i les seves transicions amb una eina de pintura sense la preocupació per a la gestió de les mascares de selecció. És una bona manera d'aïllar un objecte en una imatge perquè un cop feta la selecció només caldrà treure el contingut (o revertir-ho si l'objecte està en la selecció).
Descripció
Captura de pantalla amb la màscara ràpida activada. Tan aviat com s'activa la Màscara ràpida, s'hi realitzen totes les operacions. S'aplica a la màscara un degradat de negre (esquerra) a blanc (dreta).
La màscara ràpida està desactivada. La selecció ocupa la meitat dreta de la imatge (caminet de formiguetes) a causa que el límit de la selecció està al mig del degradat.
S'afegeix un traç a la selecció habilitada. Que estrany! El degradat encara que no sigui visible, roman actiu en tota la imatge, a les àrees seleccionades i en les no seleccionades.
Després de fer clic al botó de la Màscara ràpida, l'ordre genera un canal temporal de 8 bits (0-255), en el qual s'hi desa progressivament el treball de la selecció. Si ja hi ha una selecció present, la màscara s'inicialitza amb el contingut de la selecció. Un cop activada la màscara ràpida, la imatge queda coberta amb un vel vermell semitransparent. Això representa els píxels no seleccionats. Podeu utilitzar qualsevol eina de pintura per a modificar aquesta màscara i crear la selecció resultant. S'utilitzaran només colors de l'escala de grisos, d'acord amb les propietats del canal, el blanc permet definir els futurs llocs seleccionats. La selecció es mostrarà tan aviat com la màscara ràpida es desactivi però el canal temporal ja no estarà disponible.
![]() |
Suggeriment |
---|---|
Per a desar en un canal la selecció feta amb la màscara ràpida, seleccioneu el menú |
Obre una imatge o comença un document nou.
Activeu la Màscara ràpida fent clic en el botó de la cantonada inferior esquerra de la finestra de la imatge. Si una selecció hi és present, la màscara s'inicialitzarà amb el contingut de la selecció.
Trieu una eina de dibuix i utilitzeu-la amb colors de l'escala de grisos sobre la màscara ràpida.
Desactiveu la Màscara ràpida emprant el botó de la part inferior esquerra de la finestra de la imatge.